Un antrenament cu Jorge Lorenzo

0
216
Un antrenament cu Jorge Lorenzo

Pregătirea fizică în lumea sporturilor cu motor este extrem de importantă. Tocmai de aceea am vrut să vedem cum se antrenează Jorge Lorenzo, de trei ori campion mondial în MotoGP.

Jorge Lorenzo concurează anul acesta pentru echipa Ducati în Campionatul Mondial de Motociclism viteză (MotoGP), iar cu cinci etape înaintea finalului de sezon se află pe locul 4 în clasamentul general, cu un total de 130 de puncte.

Antrenamentul lui Jorge Lorenzo, de trei ori campion mondial în MotoGP, durează între cinci și șapte ore pe zi în extra sezon și între două și trei ore în timpul sezonului competițional.

Un antrenament cu Jorge Lorenzo

Pentru a fi în cea mai bună formă pe circuit, Jorge Lorenzo merge mult pe bicicletă și petrece ore bune la sală. Spaniolul ajunge cu bicicleta în zona muntoasă Ordino-Arcalís, din Andorra, de două ori pe săptămână pentru a putea da randament maximum și când are pulsul la 170 bpm. Pentru că la atât ajunge pulsul său în timpul unei curse din MotoGP.

Am stat o zi alături de campionul din MotoGP și am încercat să descoperim care sunt secretele sale legate de pregătirea fizică.

Un antrenament cu Jorge Lorenzo

Siguranța este un factor extrem de important, mai ales când iese cu bicicleta pe drumurile publice.

„Este foarte important să fiu într-o formă fizică de top, dar este la fel de important să mă antrenez în siguranță. De fiecare dată când ies cu bicicleta la antrenament, pe drumurile publice, antrenorul meu conduce mașina mea, un Leon CUPRA, și stă în spate pentru ca ceilalți să ne poată depăși în cel mai sigur mod posibil. Încercăm să minimizăm astfel riscurile unei accidentări”, spune Jorge Lorenzo.

Obiectivul principal la antrenamentul pe bicicletă este să mențină constant un ritm al pulsului de 170 bpm. Acesta este unul dintre cele mai solicitante antrenamente pentru pilotul spaniol care parcurge, de două ori pe săptămână, o distanță de 20 de kilometri cu o diferență de nivel de 1.200 de metri.

„Este un traseu foarte dur, dar este perfect pentru a-mi aduce pulsul la valoarea de care am nevoie și pentru a-mi obișnui corpul cu solicitările din timpul unei curse în MotoGP”, a continuat Jorge Lorenzo.

Un antrenament cu Jorge Lorenzo

După cei 20 de kilometri în urcare, Jorge Lorenzo pune bicicleta pe mașină și revine pe patru roți la bază.

„Siguranța noastră este foarte importantă și orice ne ajută să prevenim riscurile și accidentările este util. Se întâmplă numeroase accidente în care sunt implicați cicliști și nu-mi place să risc”, spune Lorenzo.

Un antrenament cu Jorge Lorenzo

În afara antrenamentului pe pistă cu motocicleta, Jorge Lorenzo Lucrează mult și la sală. Sesiunile de antrenament durează între 5 și 7 ore pe zi în pauza dintre sezoane și 2 – 3 ore pe zi în timpul sezonului competițional. Sezonul începe de obicei în martie și se încheie în noiembrie, având 19 – 20 de etape.

„Antrenamentul este foarte important pentru mine. În afara ieșirilor pe bicicletă am sesiuni la sală. Am un antrenament special pentru mușchii pe care-i solicit cel mai mult atunci când sunt pe motocicletă și toate exercițiile sunt concentrate pe asta”, povestește Lorenzo.

De asemenea, pilotul spaniol pune accent și pe alimentație.

„Nutriția este o parte esențială a antrenamentului. Este important să fiu puternic, dar în același timp să cântăresc cât mai puțin”, mai spune Lorenzo.

Antrenorul său personal i-a creat o dietă specială care conține sale, pește, orez și salate. Mâncarea japoneză, favorita lui Jorge Lorenzo, este permisă în dietă, dar doar dacă nu mânâncă mai mult de 80 de grame de orez. Efectul este că Jorge Lorenzo are un procentaj de grăsime în corp de doar 8%, similar cu cea a unui sprinter.

„Îmi place să-mi bat timpii”, explică Jorge Lorenzo. „Cred că nu toată lumea este făcută să fie competitivă. Acest instinct trebuie să vină natural. Pentru a fi în top trebuie să îmbunătățești fiecare detaliu și să nu lași nimic la întâmplare.”

Un antrenament cu Jorge Lorenzo

Jorge Lorenzo a câștigat până acum două titluri la clasa 250 cmc, în 2006 și 2007, și trei titluri în MotoGP (2010, 2012 și 2015). Cursele din MotoGP pot fi urmărite și în România pe postul de televizune Eurosport.

Citește și: Antrenament pentru o cursă de 24 de ore

Urmărește FitnessMag.ro pe Facebook și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.