Top 8 curse care au marcat cariera schioarei Lindsey Vonn

0
67
Lindsey Vonn

Lindsey Vonn, 34 de ani, a anunțat vineri că se retrage din activitatea competițională, după o carieră memorabilă. Motiv pentru care am ales 8 curse care i-au marcat evoluția în schiul alpin.

Lindsey Vonn a participat în 19 sezoane din Cupa Mondială, de la debutul din noiembrie 2000 la Park City, când avea doar 16 ani. De atunci a câștigat 20 de titluri, record absolut, dintre care 4 la general și alte 16 în probele de coborâre (8 titluri), Super G (5 titluri) și combinată (3 titluri).

Cu 82 de curse câștigate, Lindsey Vonn este și schioarea cu cele mai multe victorii în Cupa Mondială (43 la coborăre – record absolut; 28 la Super G – record absolut; 4 la slalom uriaș; 5 la combinată). Americanca este și una dintre cele doar 7 sportive care au câștigat curse la toate probele din schiul alpin.

Vonn a participat la 4 ediții ale Jocurilor Olimpice și are în palmares o medalie de aur (Vancouver 2010, coborâre) și două de bronz (Vancouver 2010, Super G și Pyeongchang 2018, coborâre). La acestea se mai adaugă și cele două medalii de aur, 3 de argint și două de bronz obținute la Campionatele Mondiale.

Lindsey Vonn

După o carieră remarcabilă, iată care sunt cele 8 curse care i-au influențat parcursul în lumea schiului alpin.

ianuarie 2004: Cupa Mondială, Cortina – coborâre

Toți marii sportivi își amintesc prima performanță importantă din carieră. Pentru Vonn amintirea primului podium în Cupa Mondială, locul trei în cursa de coborâre pe pârtia de la Cortina, care a și devenit ulterior preferata ei, este ceva special. “A fost ziua în care am crezut în sfârșit că merit să evoluez în Cupa Mondială. Înainte de asta nu am crezut că pot fi atât de competitivă și îmi aduc aminte și acum că atunci l-am sunat pe tatăl meu și, plângând, i-am spus că am reușit!”

februarie 2006: Jocurile Olimpice, Torino – coborâre

Dacă te uiți doar pe lista de rezultate, locul 8 la cea de-a doua participare la Jocurile Olimpice de Iarnă nu este o performanță notabilă. Și totuși, această competiție a scos în evidență curajul și determinarea incredibile care au marcat de fapt toată cariera sportivei. Vonn a avut cel de-al doilea timp în antrenamente la prima coborâre, iar la cea de-a doua a avut un accident teribil.

A fost transportată cu elicopterul la spitalul din Torino unde medicii s-au temut că Vonn are o fractură de coloană și pelvis și că nu va mai putea concura niciodată. După efectuarea unui RMN medicii au constatat că nu are nimic rupt, dar i-au recomandat repaus total o perioadă. Lindsey Vonn s-a ridicat din pat și, 48 de ore mai târziu, a fost la startul cursei. Cu dureri îngrozitoare, Vonn a terminat pe locul 8 ceea ce i-a adus trofeul acordat pentru “Spiritul Olimpic”. Michaela Dorfmeister, câștigătoarea aurului olimpic, a spus după cursă: “Este un miracol că Lindsey a concurat astăzi. Are tot respectul meu.”

Lindsey Vonn

februarie 2009, Campionatul Mondial, Val d’Isere – Super G

Acesta a fost primul titlu mondial pentru Vonn și primul succes important pe care-l aștepta din 2004. Iar rezultatul a venit în condiții foarte dificile. Într-o dimineață noroasă, luminozitatea pe pârtie a fost atât de scăzută încât 16 sportivi nu au terminat cursa. Ea a fost a 21-a la start și vizibilitatea era în continuare foarte redusă: “A fost o mare provocare și nu credeam că se poate termina cursa în aceste condiții”, își amintește Vonn. “Am schiat cu inima și am dat totul, dar, sincer, nu credeam că voi reuși să am cel mai bun timp.” Și, în final, l-a avut. “Când am văzut că sunt prima, am fost șocată și fericită în același timp. Să câștig atunci primul titlu mondial a fost incredibil și mi s-a luat o povară de pe umeri.”

februarie 2010, Jocurile Olimpice, Vancouver – coborâre

Și de data aceasta, Vonn a avut probleme mari în antrenamente. O accidentare severă părea să distrugă din nou visul sportivei din Statele Unite. Vonn avea dureri foarte mari și a declarat că-i va fi foarte greu să concureze în aceste condiții. A avut însă noroc.

Datorită temperaturilor mai ridicate și a lipsei de zăpadă, cursa a fost reprogramată. A avut astfel mai mult timp pentru recuperare și în ziua cursei și-a surclasat adversarele cu peste o jumătate de secundă, devenind prima sportivă din Statele Unite care a câștigat aurul olimpic.

octombrie 2011, Cupa Mondială, Solden – slalom uriaș

La această etapă, în debutul sezonului din 2012, Vonn a intrat în cel mai exclusivist club din schiul alpin. După o coborâre fabuloasă în manșa a doua a urcat de pe locul patru pe prima poziție, câștigând astfel prima cursă de slalom uriaș. Vonn devenea doar a șasea sportivă care a câștigat etape la toate cele 5 discipline din Cupa Mondială: coborâre, Super-G, slalom, slalom uriaș și combinată. “A fost un sentiment plăcut să urc pe cea mai înaltă treaptă a podiumului și la slalom uriaș. Pur și simplu nu mi-a venit să cred că am reușit”, a spus ea zâmbind după cursă.

decembrie 2014, Cupa Mondială, Lake Louise – coborâre

Nu este de mirare că pârtia canadiană este cunoscută și ca “Lake Lindsey”, după șirul de 18 victorii de aici. Niciuna nu a fost atât de importantă ca cea din 2014, un an în care din cauza accidentărilor a ratat participarea la Jocurile Olimpice de la Sotchi. După o pauză de aproape un an, în cea de-a doua cursă de la revenire, Vonn s-a impus cu aproape o jumătate de secundă în fața compatrioatei Stacey Cook.

A fost încă o revenire spectaculoasă a sportivei după fractura de tibie și cele două operații la genunchi. „A fost o victorie care m-a emoționat foarte mult. După doi ani de accidentări nu știi ce va urma. A fost o victorie foarte importantă pentru mine, pur și simplu incredibilă, o zi de vis”, își amintește ea.

ianuarie 2015, Cupa Mondială, Cortina – Super G

A fost momentul în care a intrat în istorie cu cea de-a 63 victorie într-o etapă de Cupă Mondială, depășind-o pe Annemarie Moser-Proell al cărei record de 62 de victorii a rezistat 35 de ani. Vonn devenea cea mai de succes sportivă din istoria schiului alpin. A avut o coborâre impecabilă pe pârtia Olympia delle Tofane și a terminat cu un avans de 0,85 de secunde față de următoarea clasată.

Împreună cu familia, prietenii și antrenorii a urcat pe pe podium purtând un tricou cu mesajul “Make History LV63”. “Am dat multe acestui sport și am primit foarte multe înapoi. Când am început să schiez obiectivul meu a fost să câștig măcar o cursă, iar acum fac parte din istoria acestui sport. Este incredibil.”

februarie 2018, Jocurile Olimpice, PyeongChang – coborâre

Nu a fost un final cu medalie de aur, așa cum visa, dar Vonn, la 33 de ani, a fost cea mai în vârstă sportivă care a câștigat vreodată o medalie olimpică la una dintre cele cinci probe din schiul alpin. La revenirea în Statele Unite, Vonn i-a dedicat medalia de bronz bunicului ei Don care a luptat în războiul din Coreea și care a murit cu o lună înaintea Jocurilor Olimpice. “Mi-am dorit foarte mult să câștig pentru el, dar cred că l-am făcut totuși să fie mândru de mine”, a spus ea.

Lindsey Vonn

Lindesy Vonn, 34 de ani, a decis să se retragă din activitatea competițională după Campionatele Mondiale de la Are, în Suedia, care se desfășoară în această perioadă. Pentru sportiva din Statele Unite proba de coborâre, programată duminică, va fi ultima din carieră.

Foto: Red Bull Content Pool

Citește și: 8 exerciții cu Lindsey Vonn care te fac și pe tine un schior mai bun

Urmărește FitnessMag.ro pe Facebook și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.