Sportul rămâne în continuare cel mai bun medicament pentru sistemul nostru imunitar

0
498
Sportul rămâne în continuare cel mai bun medicament pentru sistemul nostru imunitar

Teama declanșată de pandemia de Covid-19 ar trebui să ne facă și mai conștienți că practicarea în mod regulat a unei activități sportive și un stil de viață sănătos sunt cele mai bune moduri de apărare ale organismului nostru.

Cu siguranță și tu știi deja cum merge treaba acum: te speli frecvent pe mâini, te dezinfectezi pe mâini de fiecare dată când intri în contact cu suprafețe atinse frecvent de alți oameni, tușești și strănuți într-o batistă de unică folosință sau în cot, te autoizolezi dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată, folosești masca în spații publice închise și multe alte măsuri de protecție care trebuie respectate în această perioadă.

Că-ți place sau nu, recomandările acestea vor trebui urmate pentru a preveni răspândirea COVID-19 până în momentul în care se va descoperi un vaccin. Cu alte cuvinte, trebuie să învățăm să trăim cu acest virus pentru a putea să ducem o viață cât mai aproape de cea pe care am avut-o înainte.

Faptul că ești acum pe fitnessmag.ro e un lucru bun și probabil că deja aplici toate aceste recomandări și, mai ales, ești pasionat de sport și un stil de viață sănătos.

Sportul este medicamentul minune și are efecte care ajută la îmbunătățirea stării de sănătate, a stării de bine în general și este o rezolvare pentru multe alte probleme, precum diabet, anxietate, depresie, scleroză multiplă sau afecțiuni ale sistemelor osoase și musclare.

Deci, în afară de faptul că te face mai puternic și ești într-o formă fizică optimă, iată încă trei motive suplimentare ca să te apuci să faci sport sau să te antrenezi în continuare, dacă făceai asta deja.

Sportul îți întărește sistemul imunitar

Este foarte simplu: dacă ești în formă bună din punct de vedere fizic, atunci stai bine și cu sistemul imunitar. Atunci când faci exerciții îți crește fluxul sanguin și se activează celulele albe, una dintre cele mai bune apărări ale sistemului nostru imunitar împotriva microbilor. Este recomandat să faci cel puțin 150 de minute de exerciții la un nivel moderat, sau 75 de minute de antrenamente intense pe săptămână.

Desigur, orice formă de mișcare ajută, așa că ieși măcar la o plimbare mai alertă timp de 30 de minute pe zi. Cu siguranță vei vedea rapid îmbunătățirile asupra stării tale generale de sănătate și asta te va convinge să faci mai mult.

Sportul reduce riscul unor boli cronice

Un proiect derulat de The American College of Sports Medicine a documentat care sunt beneficiile practicării sportului și s-a consatat un efect important în ceea ce privește riscul apariților unor boli cronice.

O activitate sportivă regulată duce la o scădere a riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer, ajută la menținerea unei greutăți optime, ceea ce înseamnă o reducere a problemelor de sănătate care derivă de aici, inclusiv diabtetul, și ajută la îmbunătățirea sistemului cardiovascular, adică reduce riscul de hipertensiune sau accident vascular cerebral.

Conform studiului efectuat din 2009 și până în prezent, și în rândul persoanelor care sufereau deja de o boală cronică au fost constatate îmbunătățiri semnificative ale stării de sănătate.

Sportul ajută la îmbunătățirea stării de sănătate mentală

Hormonii de stres duc la compromiterea funcției imunitare, dar activitățile sportive, inclusiv yoga, ajută la combaterea stresului. Numeroase studii au demonstrat că o activitate fizică regulată ajută la o îmbunătățire a stării de sănătate mentală și că reduce riscul de demență.

De asemenea, sportul reduce senzațiile de anxietate, depresia, ajută la îmbunătățirea funcției cognitive și îți reduce tulburările somnului. Pracitc, s-a demonstrat că sportul îți îmbunătățește calitatea vieții și toate studiile au arătat că inclusiv o activitate fizică moderată poate avea beneficii majore.

Nu putem spune că mersul la sală înlocuiește cu succes o vizită la doctor, dar cu siguranță ajuta ca aceste vizite să fie cât mai rar posibil, în special atunci când vine vorba de boli cronice.

Și dacă până acum nu erai foarte motivat să te apuci de sport, cu siguranță toată nebunia aceasta declanșată de virusul Sars-COV-2 ar trebui să-ți de-a de gândit și să te motiveze să începi să faci sport. Acest lucru chiar poate să facă diferența.

Text: Finlay Macdonald / Fit Planet
Articol preluat în colaborare cu lesmills.com.

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește FitnessMag.ro pe FacebookInstagram și YouTube!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.