Laia Sanz și pregătirile pentru o nouă înfruntare cu Dakar-ul

0
212

Mai sunt doar câteva zile până la începerea, pe 6 ianuarie, a Raliului Dakar care va străbate Peru, Bolivia și Argentina – adică altitudini mari și terenuri accidentate. Pentru această provocare unică, Laia Sanz a pus la cale un antrenament atipic pe care ți-l vom detalia mai jos. 

Are deja în spate șapte participări în Dakar și multiple titluri naționale și internaționale, atât cu motociclete de trial cât și de enduro. Astfel, Laia Sanz știe de ce ai nevoie pentru a te pune la punct înainte de unul dintre cele mai grele rally raid-uri din câte există și, cu siguranță, cel mai cunoscut.

Provocările Dakar-ului sunt multiple, deși locația a fost mutată din Africa în America de Sud: avem călduri toropitoare în timpul zilei, frig serios pe timpul nopții, altitudini uneori amețitoare și totul durează două săptămâni.

Laia Sainz - schi

Pregătirea a început încă de anul trecut, Laia practicând schi alpin în Pirinei. Asta a ajutat-o să se pună la punct cu două elemente ale raliului: navigația și modul în care înfrunți singurătatea. În plus, a ajutat-o și altitudinea ridicată.

„Mă ajută să mă concentrez. antrenamentul la înălțime este foarte folositor în cazul formatului actual al Dakar-ului iar ski-ul alpin mă ajută să-mi antrenez toate patru membrele. Cu cât simt că sunt mai bine pregătită din punct de vedere fizic, cu atât îmi crește și încrederea în sine și forța mentală.” – Laia SAINZ

În plus, Laia se antrenează și în sala de sport din apropierea casei unde alege mereu serii scurte de antrenament – maximum 60-70 de minute. Ținta este ca pauzele să fie minime între repetări, pentru un exercițiu intens.

Un exercițiu care se evidențiază în programul Laiei este „Sperietoarea”: ideea este să faci mici sărituri în timp ce împingi o greutate în sus și în față ceea ce îți antrenează mușchii spatelui, brațelor dar și ale picioarelor.

Peste toate acestea vine exercițiul pe motocicletă căci un exemplar pregătit pentru a participa la Dakar este mult mai greoi decât o motocicletă normală și-ți pune la încercare tot corpul. Va fi importantă și dieta pentru sportiva din Spania căci, pe parcursul probelor (care ajung până la opt ore!), sportivi primesc doar lichide.

„Este foarte greu să mănânci când trebuie să te trezești zilnic la 3 dimineața”, spune Laia care-și amintește că la prima participare a slăbit șapte kilograme din această cauză. „Acum îmi fac sandvișuri și le mănânc înainte de probă sau când alimentez, alături de niște batoane energizante.”

Ea va concura și de această dată cu o motocicletă KTM 450 Rally, producătorul austriac fiind cel care a dat motocicleta câștigătoare în ultimele 15 ediții ale raliului.

 

Foto: Red Bull Content Pool

Citește și: Cum să te antrenezi ca pilotul de Formula 1 Max Verstappen

Urmărește FitnessMag.ro pe Facebook și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.