[INTERVIU] Cu Mircea Eremia despre Kids Ski Challenge Connected by Vodafone

0
1743
Kids Ski Challenge Connected by Vodafone

În 2019, Kids Ski Challenge Connected by Vodafone, competiția de schi pentru copii până până la vârsta de 11, are două etape, programate în luna martie, pe pârtia Sorica, din Azuga. 

Având un copil pasionat de schi, Mircea Eremia a înțeles rapid că un concurs bine organizat ajută atât la promovarea sportului, cât și la atragerea altor copii spre pârtie. Așa că am vrut să aflăm de la el cât mai multe informații despre Kids Ski Challenge Connected by Vodafone, competiție care anul acesta are programate două etape pe pârtia Sorica, din Azuga, pe 1-2 martie și 16 – 17 martie.

FITNESS MAG: Care este legătura ta cu schiul alpin?

Mircea Eremia: am început să schiez la 4 ani, când părinții mă dădeau la instructori cu fiecare ocazie a unei plecări la munte. Mai târziu am început să fac într-un mod mai organizat, în tabere de schi, plecări constante cu colegii, etc.

Nu am reușit să ajung la performanță, pentru un bucureștean fiind destul de complicat să atingă acel nivel. Am continuat cu vreo 15 ani de snowboard, dar odată cu fiica mea, care a ajuns la să concureze în Campionatul Național, m-am întors la schi.

Kids Ski Challenge Connected by Vodafone

De unde ideea organizării unui concurs de schi alpin pentru copii?

Evoluția fiicei mele m-a obligat să călătorim pe la curse pentru copii din România și Austria. Acolo am văzut diferențele imense între tipul de organizare și nivelul tehnic al copiilor. Împreuna cu un prieten și vechi coleg de școală, care este și el unul dintre puținii bucureșteni cu copil in Campionatul Național, ne-am spus că ar fi o idee bună să încercăm să schimbam asta. Și ne-am pus pe treabă.

Am gândit structura, am desenat prezentarea și am început să batem la ușile sponsorilor. A fost și rămâne greu să schimbi o mentalitate care gravitează în jurul fotbalului. Totuși, în Vodafone România și Audi România am găsit niște parteneri excelenți, care au înțeles proiectul pe termen lung și ne sunt foarte aproape.

Care sunt obiectivele pe care ți le-ai propus prin acest concurs?

În primul rând cred că sportul trebuie să-și găsească un loc constant în viața unui copil. Mă uit în jurul meu și văd copii care cu greu se mai ridică din fața tabletei/laptopului/tvului. Nu este normal. Este adevărat că sportul nu mai este sprijinit de stat, așa cum se întampla înainte de 1989.

Federațiile se luptă să supraviețuiască cu niște bugete ridicole. De aceea sportul de performanță sau ca viitoare sursă de venit este mai greu de atins. Dar nouă, ca părinți, ne revin sarcina și obligația de a le oferi copiilor noștri deschiderea către o viață sanatoasă. Schiul este un sport nobil, în care ești permanent în contact cu natura, iar satisfacțiile sunt superbe.

Kids Ski Challenge Connected by Vodafone

Un al doilea obiectiv ar fi, așa cum aminteam mai sus, ridicarea stachetei în organizarea concursurilor de schi. Crescând nivelul, ceilalți organizatori vor trebui sa se alinieze, creștem dorința copiilor de a participa la concursuri și implicit performanța. Vecinii nostri bulgari, având mai mult sau mai puțin aceleași condiții naturale, au reușit să dezvolte performanța în schi, având în acest moment 2 sportivi în top 10 în Cupa Mondială.

De unguri, care au munți cu altitudine maximă de 1.015 metri, nu mai vorbesc. Investesc masiv în schiul alpin și în copii. Sportivi de top de etnie maghiară din România sunt sprijiniți financiar de Federația Maghiară și concurează pentru Ungaria. Asta îmi întărîtă permanent orgoliul. Îmi doresc să găsim vârfuri printre copii, vârfuri motivate pe care să le ajutăm să ajungă în top. Pentru asta avem nevoie de rezultate pentru a genera fonduri prin Federația noastră.

Care este structura concursului?

A: Concursul este deschis tuturor copiilor pâna la vârsta de 11 ani inclusiv, indiferent dacă sunt parte a unui club sau fac doar ca hobby. Se desfășoară pe parcursul a două zile, fiind singurul pe acest model. Încercăm să oferim o experiență plăcută întregii familii, iar concentrarea concursului cu ambele manșe într-o singură zi ar face ca mulți dintre ei să se reîntoarcă acasă la sfârșitul zilei de concurs.

Kids Ski Challenge Connected by Vodafone

Ce informații relevante ți-au rămas după prima ediție?

Am fost surprinși să vedem numărul mare de cereri de înscriere din toată țara. Practic peste numărul limită pe care l-am impus. S-a creat chiar și o listă de așteptare. Am analizat atent datele demografice.

Copiii au venit în număr mare din toate colțurile țării, Cluj, Sibiu, Petroșani, sigur că mulți din orașele de munte, cu tradiție în schi, Brașov, Predeal, Sinaia, Bușteni. O surpriză plăcută a fost că am avut foarte mulți bucureșteni la start.

Un motiv de bucurie a fost momentul când am fost sunat de părinții unui copil, care m-a întrebat când se organizează concursul anul acesta, pentru că i-a plăcut foarte mult și vrea să revină.

Kids Ski Challenge Connected by Vodafone

Care sunt planurile de viitor?

Ne dorim să creștem concursul și să-l dezvoltăm într-o serie de mai multe etape, o caravană care să parcurgă un traseu național. O a doua direcție merge înspre un club de schi pentru bucureșteni. Mă încearcă permanent “frustrarea” legată de faptul că unui bucureștean îi este foarte greu să acceseze nivelul de performanță în schiul alpin în România.

Pentru asta am creat clubul nostru, Ski Racing Armada 24, care-și propune pregătirea copiilor bucureșteni pentru schi. Nu targetăm performanța în faza inițială, dar am vrea să dezvoltăm un program de antrenament pe tot parcursul anului, cu specific de atletism și elemente de schi pe timpul primăverii și verii, și de schi alpin pe timpul iernii.

Kids Ski Challenge Connected by Vodafone

Citește și: Piloții Audi s-au antrenat pentru un nou sezon în Lanzarote

Urmărește FitnessMag.ro pe FacebookYouTube și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.