Henrik Kristoffersen este pregătit pentru un nou sezon în Cupa Mondială de Schi alpin

0
155
Henrik Kristoffersen

La 24 de ani este primul schior care a câștigat cele 4 clasice de la Adelboden, Kitzbühel, Schladming și Wengen în același sezon. Henrik Kristoffersen vorbește despre viața pe schiuri. 

Henrik Kristoffersen este pregătit pentru un nou sezon pe pârtiile din întreaga lume și, mai ales, este într-o formă mai bună ca niciodată.

Schiorul norvegian are în palmares 16 victorii în Cupa Mondială, a câștigat Cupa Mondială la slalom în 2016 și este pregătit pentru o luptă intensă cu rivalul său Marcel Hirscher.

Sezonul 2018/19 al Cupei Mondiale la Schi începe pe 27/28 octombrie cu etapa de la Sölden și am stat puțin de vorbă cu Henrik Kristoffersen pentru a vedea cum s-a antrenat pentru noua provocare, dacă este în formă maximă și ce-l motivează să concureze la cel mai înalt nivel.

Henrik Kristoffersen

Cum se antrenează un schior vara?

Nu am mai fost pe zăpadă de la sfârșitul lunii aprilie. În schiul alpin trebuie să fii foarte puternic și în formă din punct de vedere fizic. Vara mă antrenez foarte mult din acest punct de vedere și asta îmi permite să stau mai mult pe schiuri iarna.

La acest nivel ai nevoie de forță, agilitate și viteză, așa că petrec foarte mult timp la sală. Ies cu bicicleta sau la alergare, înot foarte mult. Trebuie să am activități cât mai variate pentru că mă antrenez cam 350 de zile pe an. 

Știm că ești pasionat de motocross. Cum te ajută asta?

Merg pe motocicleta de cross de la vârsta de 6 ani. Fac asta în fiecare vară. Motocross-ul a făcut partea din viața mea încă de când eram mai mic și asta m-a ajutat să devin schiorul care sunt astăzi.

Cred că motocrossul este unul dintre cele mai solicitante sporturi din lume. Sunt multe lucruri din motocross care te ajută la schi, de exemplu mișcările și alegerea traselor. Mă ajută mult să merg cu motocicleta și mă și distrez în același timp.

Când eram mic mă gândeam să devin pilot profesionist, dar acum, după ce voi renunța la schi, voi participa la curse de „old boys” din Norvegia.

Citește și: Fitness pe două roți cu Adrian Răduță

Ai spus că vrei să mai pui câteva kilograme pe tine, de ce?

În primul rând pentru că vreau să am mai multă putere și să pot fi puțin mai brutal pe schiuri. La slalom uriaș am avut unele probleme în trecut pentru că eram mai ușor. Am vrut să am mai multă forță și câteva kilograme în plus pentru a înlătura acest deficit.

La 78 de kilograme sunt unul dintre cei mai „ușori” schiori, restul având undeva la 80 și ceva de kilograme. Pentru a atinge greutatea ideală, trebuie să pui mușchi pe tine, prin antrenamente de forță. De asemenea, trebuie să ai o nutriție corectă, iar aici mă ajută prietena mea Tonya. Pentru mine cel mai greu lucru este să am grijă la nutriție și nu antrenamentul. 

Henrik Kristoffersen

La ce componentă ai lucrat cel mai mult pentru a avea anul acesta un sezon mai bun?

Vreau să îmbunătățesc totul. Anul trecut am fost foarte aproape de Marcel Hirscher și am urcat de multe ori pe podium, pe doi sau pe trei. A fost cel mai bun sezon pe care l-am avut. În acest moment, Marcel este sportivul pe care trebuie să-l înving. Și sper să o pot face în acest sezon.

Rivalitatea în sport, în particular cea cu Hirscher, este benefică pentru tine?

Cred că da. Am auzit multă lume spunând că a fost un sezon interesant. Trebuie să îi ai mereu în minte pe rivalli tăi. Mă bucur că sunt în postura de a-l avea ca rival pe unul dintre cei mai mari schiori din toate timpurile.

Desigur, într-o bună zi mi-ar plăcea să fiu recunoscut ca cel mai bun, dar încă nu am ajuns acolo. Trebuie să muncesc mai mult, să câștig curse, dar faptul că sunt acolo, în lupta, îmi dă o stare bună.

Te ajută să concurezi cu Marcel, care este relația ta cu el? 

Da, chiar dacă probabil mi-ar fi fost mai ușor dacă nu ar fi fost el la start. Dar cel mai tare lucru este să concurezi alături de cei mai buni din lume și să-i învingi. Atunci când o faci, senzația este una fantastică.

Chiar dacă nu am câștigat mai multe curse, să concurez împotriva lui m-a ajutat să devin mai rapid. Suntem prieteni și ne respectăm. Putem vorbi despre o grămadă de lucruri. Cel mai bun lucru este să câștigi atunci când concurezi împotriva celor mai buni.

Henrik Kristoffersen

Te inspiri și de la alți schiori, cum este de exemplu Aksel Lund Svindal?

100%. Aksel m-a ajutat foarte mult, în special la începutul carierei mele. Modul în care își revine după o accidentare spune multe despre el. Nici măcar nu ai cum să-ți imaginezi durerea pe care a suferit-o și munca pe care a depus-o pentru a reveni. Este o inspirație pentru mine.

Îți place să concurezi pe zi sau în nocturnă?

Cu siguranță în nocturnă. E mai bine pentru sport pentru că audiențele sunt mai bune. Atmosfera este și ea mult mai spectaculoasă. Dacă ar fi după mine, mi-aș dori ca toate cursele de slalom și slalom uriaș să se desfășoare în nocturnă. În weekend, dacă este vreme frumoasă, cei pasionați de schi ies pe pârtie, dar seara pot urmări cursele la televizor.

Am văzut multe relații părinte-copil în sport. Cum este să lucrezi cu tatăl tău?

La minte totul a funcționat perfect și probabil nu aș fi ajuns până aici fără el. El va rămâne întotdeauna tatăl meu și asta chiar dacă avem uneori discuții contradictorii. E normal să fie așa. Au fost și momente mai dificile, dar nu aș schimba nimic acum.

Poate dacă o să am și eu copii, tot el îi va antrena. Nu știu dacă eu voi putea face pentru ei ce a făcut el pentru mine, dar e bine să știu că el poate să facă asta și este perfect.

Care sunt etapele tale preferate?

Îmi place la Kitzbühel. E o coborâre interesantă și cred că este cea mai solicitantă pârtie pentru cursele de slalom. Sölden mă sperie cel mai mult, iar la Schladaming este o atmosferă fabuloasă în nocturnă. Acestea trei sunt preferatele mele.

Henrik Kristoffersen

via Red Bull Content Pool

Citește și: Un antrenament cu Jorge Lorenzo

Urmărește FitnessMag.ro pe Facebook și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.