Fitness pe mare: antrenament pentru Cupa America

0
232

În ultimul deceniu, viteza în cursele de iahturi a crescut de cinci ori, iar pentru a face față provocărilor din Cupa America toți membrii echipajului trebuie să fie într-o formă fizică excelentă.

Cupa America este una dintre cele mai exclusiviste competiții din lume și pentru a te alinia la start ai nevoie de un buget similar cu cel al unei echipe de Formula 1. Dar să câștigi cea mai veche competiție sportivă din istorie, înființată în 1851, merită orice sacrificiu.

La ediția din 2017, desfășurată în Insulele Bermude, s-au înscris șase echipe, iar Emirates Team New Zealand a reușit să se impună pentru a treia oară în istorie.

Înainte de 2013, Cupa America era o competiție complet diferită față de ceea ce este acum. În primul rând, membrii echipajului nu aveau nevoie de o pregătire fizică de excepție. Și până atunci erau „grinderi”, cei care erau responsabili cu ridicarea velelor, dar ei trăgeau din greu pentru scurte perioade și apoi se odihneau.

Grinderii de pe barca echipei Emirates New Zeeland au atins 93% din ritmul cardiac maxim pe toată durata cursei de 22 de minute. În aceste condiții, este foarte greu să compari ce fac cei șase membri ai echipajului cu activitatea sportivilor din orice altă disciplină.

Pentru a face față provocărilor din Cupa America ai nevoie acum atât de anduranță, cât și de putere. Și ca o comparație, ceea ce fac cicliștii din Turul Franței cu picioarele cam asta fac membrii echipajului cu mâinile.

Se ard 550 de calorii într-o cursă de 22 de minute

Noile veliere AC50 au doar 6 oameni la bord, comparativ cu 11, la ediția precedentă. Conform regulamentului, masa totală a echipajului este de 525 kg, ceea ce înseamnă o medie de 87,5 kg per membru.

Cu ajutorul senzorilor amplasați peste tot, se măsoară exact puterea, în wați, cu care fiecare membru al echipajului lucrează în fiecare moment și cadența acestuia. În funcție de aceste informații, se poate vedea exact cine trage la cea mai mare intensitate, dar și cine își revine cel mai repede după efort. Cadența optimă este, de exemplu, la 85 – 90 rpm și rareori se trece peste aceste valori.

Antrenamentul echipei se face cinci zile pe săptămână, opțional în program fiind un antrenament și sâmbăta, la care însă… toată lumea participă. În trei zile pe săptămână, echipa face antrenamente de forță, iar în celelalte se merge pe cardio, în special înot. Există o serie de exerciții speciale care se fac în apă: alergare, greutăți și scufundări. În plus, antrenamentul include câteva sesiuni de box.

Antrenamentul HIIT are ca scop îmbunătățirea performanței sportivilor atunci când se apropie de VO2-ul lor maxim, la cea mai mare rată de consum de oxigen. Aceștia trebuie să dea randament maxim, din punct de vedere mental și tactic, și atunci când inima lor bate cu 186 de bătăi pe minut.

Procentajul de grăsime în corp pentru un membru al echipajului este de 9%, iar, în medie, un grinder consumă 550 de calorii pe durata unei curse de 22 de minute. Fiecare atlet face împingeri la piept cu 150 de kilograme în timpul antrenamentului.

În 2017, Emirates Team New Zealand a obținut o victorie categorică în fața celor de la Oracle Team USA cu scorul de 7 la 1, chiar dacă au început competiția cu un handicap de -1, echipa americană având un bonus după câștigarea calificărilor.

Pirelli susține Emirates Team New Zeeland

Pirelli este sponsorul oficial al echipei care a câștigat de două ori Cupa America și care s-a impus și la ediția din acest an.

„Sponsorizarea echipei Emirates a Noii Zeelande se adaugă portofoliului deja bogat de colaborări sportive de anvergură pe care Pirelli, liderul pe segmentul Prestige, îl are şi care s-a îmbogăţit şi mai mult în ultimele luni, chiar și dincolo de competițiile cu motor, cu scopul de a consolida poziționarea mărcii în segmentul premium al pieței.” Marco Tronchetti Provera, CEO și vicepreședinte executiv al Pirelli

Citește și: Pregătirea fizică în MMA

Urmărește FitnessMag.ro pe Facebook și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.