Exercițiile de mare intensitate ar putea stopa evoluția bolii Parkinson

0
1189
studiu parkinson

Un nou studiu al Universității Northwestern care a studiat efectele antrenamentelor fizice în modificarea evoluției maladiei Parkinson sugerează că un program riguros ce presupune exerciții de mare intensitate ar ajuta să țină în frâu boala.

Boala Parkinson este una neuro-degenerativă care afectează activitatea sistemului motor, producând un tremur necontrolat al membrelor superioare și inferioare și îngreunează coordonarea. Dacă în Statele Unite 1 milion de persoane suferă din cauza acestei boli, în România există 70.000 de bolnavi de Parkinson. La noi în țară, numărul bolnavilor crește anual cu aproximativ 2-3% ceea ce înseamnă că, până în 2030, vor fi mai multe persoane care luptă cu Parkinson-ul decât cei care sunt măcinați de cancer.

Astfel, metode cât mai eficiente care să reușească măcar să stopeze evoluția bolii sunt căutate în continuare. În cadrul etapei a doua a unui studiu clinic pe bolnavi aflați într-un stadiu de început al bolii, întreprins de cercetători ai Universității Northwestern din Chicago și de cercetători ai Universității Denver din Coloradă, s-au cercetat efectele exercițiilor fizice asupra bolii.

Denumit „Study in Parkinson Disease of Exercise (SPARX)”, acesta a arătat că exercițiile fizice intensive sunt benefice persoanelor care suferă de Parkinson într-o fază incipientă. Aceștia ar trebui să urmeze un program de fitness riguros cu trei exerciții pe săptămână în care să-și împingă inima până la 85% din capacitatea sa maximă. Rutina această ar ajuta la întârzierea apariției sintomelor bolii.

Pentru acest studiu, echipa doctorului Daniel Corcos de la Universitatea Northwestern a lucrat cu 128 de oameni cu vârsta între 40 și 80 de ani. Participanții au fost aleși la întâmplare însă toți se aflau la un stadiu de început al dezvoltării bolii. Ca în cazul majorității bolilor, Corcos subliniază că rapiditatea cu care se intervine are un rol esențial în prevenirea evoluției simptomelor.

Studiul a comparat efectele unui program de exerciții moderate și unul de exerciții de mare intensitate. Ambele grupuri s-au antrenat astfel timp de șase luni iar rezultatele au fost comparate cu cele înregistrate de la un al treilea grup care nu a făcut deloc exerciții fizice. Pentru a se măsura severitatea simptomelor, s-a folosit o scară de la 1 la 108, participanții aflându-se în jurul valorii de 20 la începutul studiului.

După șase luni, cei ce se antrenaseră intens au reușit să se mențină la nivelul 20 în timp ce practicanții de exerciții de nivel moderat au arătat că simptomele li se înrăutățiseră cu circa 1,5 puncte. Chiar și acest rezultat a fost cu 50% sub creșterea înregistrată de bolnavii care nu s-au antrenat în niciun fel.

În ciuda acestei reușite, Dr. Corcos este de părere că trebuie făcute mai multe studii pentru a se vedea dacă stoparea bolii continuă și după borna celor șase luni. Ceea ce este sigur, însă, este că un astfel de stil de viață este sigur pentru bolnavi căci aceștia au fost verificați pe perioada celor șase luni de cardiologi care au ținut sub observație efortul la care era supusă inima și dacă acesta o afecta.

Oamenii de știință au recunoscut, cu toate acestea, că studiul lor a luat în calcul doar exercițiul folosind banda de alergat astfel că beneficiile care ar putea veni de pe urma antrenamentelor de alte feluri rămâne necunoscut. Astfel, nu se poate spune care tip de antrenament fizic este cel mai benefic însă este evident că exercițiile fizice ajută în evoluția mai înceată sau chiar stoparea bolii.

Citește și: Antrenament la limită cu Carlos Sainz jr. Pentru a rezista în Formula 1!

Urmărește FitnessMag.ro pe Facebook și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.