Cum s-a “născut” banca Scott

0
7408
banca Scott

Sigur te-ai antrenat ș tu pe banca Scott, iar Valentin Răducan povestește acum și care-i treaba cu aparatul care nu trebuie să lipsească din nicio sală de fitness.

Larry Scott a fost primul Mr. Olympia din istorie, după titlul adjudecat la ediția inaugurală din 1965, el apărându-și cu succes coroana și la ediția următoare.

Totodată este și primul culturist cunoscut care a depășit pragul pishologic de 20 inci (50,8 cm) în circumferința brațului. Numele său a rămas azi mai cunoscut dintr-un alt motiv, dispozitivul care îi poartă numele: banca Scott.

Vince Gironda

Doar că inventatorul acestei bănci nu a fost Larry, ci mentorul și formatorul său Vince Gironda. Primul “guru” veritabil al fitness-ului și culturismului, Gironda a căutat noi căi de dezvoltare a musculaturii, în special cea a părții superioare a corpului, aceasta pe fondul primului pas decisiv înainte făcut de nutriția sportivă, dar și de apariția primilor steroizi anabolizanți.

Cu toate că nu a posedat inventivitatea lui Arthur Jones, Vince Gironda a impus în circuitul universal câteva tehnici și dispozitive noi, considerate de practicanții culturismului din anii ’50-’70 adevărate “perle” în domeniu. Cel mai cunoscut astfel de dispozitiv este exact cel care nu îi poartă numele.

Denumit de el inițial “Preacher Curl”, datorită popularizării de care s-a bucurat în urmă asocierii cu primul Mr. Olympia, către finele anilor ‘60 a intrat în vocabularul universal drept banca Scott.

Larry Scott

Larry Scott a fost probabil cel mai bun discipol al principiilor și metodelor lui Gironda și primul care a făcut cunoscută publicului această bancă concepută de Vince cu scopul primordial de a crește vârful bicepsului, printr-o izolare mai bună a mișcării și o anulare a tendinței de trișare vizibilă când cel care executa mișcare clasică de flexie a antebrațului pe braț lucra cu o greutate prea mare.

Astfel a luat naștere banca Scott, la început doar în jargonul culturiștilor de elită, apoi în limbajul comun al celor care vizitează sau frecventează o sală de fitness.

La începutul anilor ‘60 situația era însă diferită, aceasta fiind un apanaj exclusiv al celor care se antrenau la sala lui Vince Gironda, mulți culturiști de vârf europeni, precum Arnold Schwarzenegger sau Franco Columbu făcând cunoștintă cu “Preacher Curl” abia după ce au aterizat pe tărâm american și Joe Weider i-a pus în legătură cu inventatorul.

Larry Scott-flexii la banca Scott cu priza pronatie

Trebuie neapărat menționat că Vince Gironda a imaginat mai multe variațiuni pe tema respectivă în privința varietății execuțiilor, “cobaiul” fiind de fiecare dată Larry Scott.

Astfel, de la execuția considerată clasică, cu priză supinație și cotul mult în afara corpului, ce crește implicarea capătului scurt al bicepsului, s-a ajuns la prize pronație, cu bară Z sau bară dreaptă, aceasta accentuând rolul brahialilor în dauna bicepsului.

De asemenea, Vince Gironda recomanda și execuția cu un singur braț utlizând o ganteră, predicând în același timp folosirea barei Z în dauna celei drepte, pentru protecția ce o oferă aceasta încheieturilor.

Începând cu prima parte a anilor ‘70 au apărut dezvoltări ale conceptului inițial (ce impunea un unghi de circa 45 de grade), de la mărimea suprafeței, la unghiul de atac și reglarea înălțimii și a șezutului.

Arnold a mers până la a concepe un dispozitiv pe care îl fixa de corp în fața abdomenului, pentru a neutraliza tendința de a trage coatele în spate când lucra cu greutăți de peste 100 kg cu bara olimpică.

Azi, banca Scott este un aparat obligatoriu și în cea mai modestă sală de fitness, dar puțini știu că nu cel care i-a dat numele este și creatorul acesteia.

Vrei să nu ratezi nici un număr RUNNING MAG / FITNESS MAG în 2020? Abonează-te!

 Abonează-te la RUNNING MAG / FITNESS MAG Print Edition 

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește FitnessMag.ro pe FacebookInstagram și YouTube!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.