Ce mâncăm… înainte și după sesiunea de antrenament

0
1491
Ce mâncăm... înainte și după sesiunea de antrenament

Masa de dinainte și cea de după antrenament poate fi o mare provocare. Dar e important să mănânci ceea ce trebuie pentru a obține rezultate maxime. 

În societatea noastră în care consumul este ridicat în toate domeniile, punem conveniența și eficacitatea pe primele locuri. E ușor deci să ne bazăm pe produsele gata preparate sau care pot fi servite după ce stau câteva minute într-un cuptor cu microunde. Vei găsi tot ce îți trebuie sub formă de pilulă, praf, produs gata de consumat și așa mai departe.

Chiar și așa, poate că nu ai mereu la îndemână un supliment nutritiv înainte sau după antrenamente. Atunci e important să știi exact ce trebuie să mănânci pentru a te putea bucura de aceleași beneficii.

Cu o combinație corectă de macronutrienți, mâncărurile sănătoase pot servi ca surse de energie și nutrienți de care corpul nostru are nevoie pentru a ne ajuta la antrenamente și la recuperare.

Înainte de antrenament 

O masă dinainte de antrenamente trebuie să vină cu o doză de “combustibil” suficientă pentru a te ajuta să te antrenezi corect, să reduci la minim riscurile de accidentare musculară și să arzi grăsimi.

Mănâncă cu 30-60 de minute înainte de antrenament. Înainte de un antrenament intens, consumă o masă bogată în proteine. Trucul constă în selectarea corectă a sursei de proteine. Ouăle, peștele sau lactatele cu puține grăsimi sunt ideale, în detrimentul cărnii roșii care se digeră mai greu.

Înainte de o sesiune de ridicări intensă, trebuie să consumi cât mai mulți carbohidrați. Încearcă nuci, un ou fiert tare sau orice altceva îți va da energia necesară pentru a ridica acele greutăți de la sală. 

Înainte de un antrenament cardio moderat, mănâncă alimente slabe în carbohidrați, pentru că ai deja un corp care poate susține efortul fără prea multe probleme. Dacă nu urmează să te antrenezi pentru mai mult de două ore, nu este nevoie să mănânci decât o gustare bogată în ulei MCT.

Idei pentru mesele de dinainte de antrenament

Low carb, high protein: două ouă fierte tare + o jumătate de avocado; omletă din 2 – 3 ouă

High carb, high protein: pește alb cu cartofi dulci; fulgi de ovăz cu două ouă fierte tare; smoothie de fructe cu iaurt degresat

După antrenamente

Dacă scopul tău este să grăbești recuperarea după antrenament, mergi pe varianta unei mese bogate în proteine. 

Grăsimile în acest caz ar întârzia digestia, care încetinește ritmul în care aminoacizii și glicogenul pot intra în sângele tău prin sistemul digestiv.

Idei pentru mesele de după antrenament

Low carb, high protein: smoothie cu unt de nuci și lapte sau iaurt semidegresate; iaurt cu granola și semințe; omletă simplă din două – trei ouă

High carb, high protein: smoothie de banane cu unt de arahide; brânză de casă cu pâine daneză; un wrap cu piept de pui la grătar și legume proaspete.

Citește și: 50 de lucruri care te ajută să ai un stil de viață sănătos

Urmărește FitnessMag.ro pe Facebook și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.