Antrenament pentru o cursă de 24 de ore

0
161
Laia Sanz - antrenament cursa 24 de ore_2

Laia Sanz, de 8 ori câștigătoare a Raliului Dakar în clasamentul feminin, se pregătește intens pentru o cursă de 24 de ore pe circuit.

“Dacă se vrea ceva cu adevărat, se găsește o cale” este motto-ul pilotului Laia Sanz, pe care îl respectă de fiecare dată când se pregătește de cursă sau concurează.

Cu 18 titluri mondiale la trial și enduro, de 8 ori câștigătoare a Raliului Dakar, în clasamentul feminin, Laia se descrie ca fiind o pasionată totală a mașinilor. Ambasadoare a brandului CUPRA, sportiva se pregătește pentru o nouă provocare: cursa de 24 de ore de la Barcelona de pe 8 și 9 septembrie.

Un modus vivendi

Pentru Laia, profesia pe care o are e mai mult decât un mod de a-și câștiga existența. “Sportul e parte din viața mea de zi cu zi. Totul se conturează la mine în jurul activității fizice”, spune Laia în timp ce se antrenează la sala de sport favorită din Barcelona.

Încălzirea, exercițiile aerobice, cele pentru musculatură și toate celelalte o ajută să stea într-o formă optimă. „Indiferent că merg pe motor sau cu mașina, pregătirea totală a corpului e esențială pentru a preveni accidentările. O rutină de exerciții zilnice e fundamentală pentru performanțe optime”, mai spune Laia.

Mens sana in corpore sano

Competițiile pe patru roți necesită o pregătire în prealabil în special a zonelor gâtului și spatelui.

Sportiva de elită spune că se menține în formă și datorită unei diete echilibrate. Dakar și alte curse de anduranță o testează pe Laia din toate punctele de vedere. „Nu am o dietă anume, dar încerc să mănânc echilibrat și nutritiv, în concordanță cu activitatea fizică pe care o depun.”

De la banda de alergare la circuit

După pregătirea la sală, Laia Sanz iese pe circuit. Pentru că este important să parcurgi cât mai multe tururi la volanul mașinii cu care concurezi în cursa de 24 de ore. Fiecare pilot din echipă va urca la volan pentru stint-uri de câte două ore, obiectivul fiind acela de a parcurge cât mai multe tururi în cele 24 de ore.

„Cursa asta este o mare provocare pentru mine. În teste, pilotăm cam 3.500 de kilometri fiecare, adică în jur de 700 de tururi de circuit. Totul pentru a obține un rezultat cât mai bun în septembrie.”

Luptă în echipă

“Regina Deșertului”, așa cum este cunoscută în lumea motorsportului, va participa la cursa din Barcelona alături de Jordi Gené, Alba Cano și Francesc Gutiérrez. Într-o cursă la care piloții se schimbă la fiecare două ore, Laia vorbește despre cât de importantă e munca în echipă: „Echipa stă la baza succesului. Într-un fel, această cursă îmi amintește de Dakar. Coordonarea cu restul echipei și cu mecanicii e fundamentală în ambele curse.”

60 de grade în mașină

La asemenea temperaturi se poate ajunge în interiorul unei mașini de cursă în timpul întrecerii de 24 de ore. „Să pilotezi atât de mult în soare e greu. Căldura și deshidratarea sunt două obstacole greu de trecut când suntem la volan”, a mai declarat Laia.

În ciuda anilor de experiență acumulată, sportiva recunoaște că a simțit mereu presiunea când s-a aflat pe circuit. „Vrei să faci o treabă bună, nu doar pentru tine, ci și pentru restul echipei.”

Noi provocări

Laia a primit prima sa motocicletă când avea doar 4 ani. „Tatăl meu e un mare fan al sportului cu motor și am început cariera în această lume datorită lui”, explică sportiva. „Eram o fetiță agitată, așa că sportul mi s-a potrivit ca o mănușă.”

Încă de pe atunci, viața Laiei Sanz s-a centrat pe motorsport, aceasta participând de mică la curse cu motociclete și mașini. Acum este ambasador al mărcii CUPRA. „E o onoare pentru mine să fiu parte a unui proiect ca acesta, e o oportunitate unică”, concluzionează sportiva.

Citește și: 5 întrebări pentru Laia Sanz

Urmărește FitnessMag.ro pe Facebook și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.