Antrenament la limită cu Carlos Sainz jr. Pentru a rezista în Formula 1!

0
37
Carlos Sainz jr - antrenament fitness

Noile monoposturi cu care se va concura anul acesta în Formula 1 corespund celor mai radicale schimbări de regulament din ultimii 20 de ani și, pentru a le putea stăpâni, Carlos Sainz jr a petrecut ore suplimentare la sală în pauza de iarnă.

Am simțit pe pielea mea ce înseamnă să conduci un monopost de Formula 1, mai ales dacă nu ești în cea mai bună formă din punct de vedere fizic. După trei tururi într-un monopost Renault pe circuitul Paul Ricard, din Franța, aveam vânătăi imense pe brațe de la forța cu care eram apăsat de marginea cockpitului. Doar trecând prin asta poți să înțelegi exact prin ceea ce trece un pilot de curse, de fiecare dată când urcă la volan.

Uită de toate elementele care-ți asigură ție confortul când te urci în mașina personală. Poziția unui pilot este aproape întinsă, cu picioarele ușor în sus, iar spațiul pentru mișcare este aproape inexistent.

În timpul unei ieșiri pe circuit, un pilot trebuie să suporte o forță gravitațională de 5 – 6G care acționează asupra corpului său atunci când accelerează, frânează sau se află în viraje. Și asta, tur după tur, timp de o oră și jumate, cam cât durează o cursă sau sesiunile de antrenamente și calificările. La asta se adaugă uneori temperaturi ridicate și umiditate excesivă, ceea ce transformă un weekend de cursă într-un adevărat coșmar, dacă nu ești în cea mai bună formă fizică.

În Formula 1, fiecare greșeală se termină de cele mai multe ori cu o ieșire în decor, iar în astfel de momente forțele care acționează asupra corpului sunt imense. De exemplu, în accidentul care a dus la moartea sa, capul lui Jules Bianchi a fost supus unor forțe de 92G.

Ținând cont de toate acestea, piloții de Formula 1 sunt unii dintre cei mai pregătiți atleți, din punct de vedere fizic, din lumea sportului, iar antrenamentele lor sunt extrem de solicitante.

În 2017, avem parte de mașini mai late, cu motoare mai puternice, iar asta înseamnă că piloții vor fi supuși unor solicitări fizice și mai mari. Experții din aerodinamică au spus că mașinile vor fi mai rapide cu 3 secunde pe tur și vor fi foarte brutale și solicitante fizic pentru piloți.

Pentru a face față acestor provocări, Carlos Sainz jr, pilotul echipei Toro Rosso, și-a petrecut toată pauza de iarnă în sala de fitness.

Spaniolul, 22 de ani, a inclus, pentru prima oară, în programul său de antrenament exerciții cu greutăți, CrossFit și alte sesiuni specifice care să-l ajute să fie în cea mai bună formă fizică pe parcursul acestui sezon.

„A fost, fără îndoială, cea mai dură pauză de iarnă din viața mea. Era nevoie însă de acest tip de antrenamente pentru că viteze mai mari înseamnă automat solicitări fizice mai mari pentru un pilot. Tot ceea ce am făcut până acum nu ne va fi de folos anul acesta, așa că a trebuit să schimbăm complet programul de antrenament, pentru că nu poți să dai randament, dacă nu ești pregătit fizic.”  – Carlos Sainz

Foto: Guido De Bortoli / Oscar Carrascosa (Red Bull Content Pool)

Descoperă antrenamentul complet al spaniolului Carlos Sainz jr în numărul 2 al suplimentului FITNESS MAG, disponibil împreună cu revista RUNNING MAG în rețeaua de magazine Inmedio și online pe Books Express.

Abonamentele se pot face prin intermediul partenerului nostru Manpres Distribution.

Urmărește FitnessMag.ro pe Facebook și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here