Ai diabet? Antrenorul de fitness Alin Voinescu vrea să te convingă să faci sport!

0
9689
Alin Voinescu

Sportul are beneficii și este recomandat și persoanelor cu diabet, iar Alin Voinescu a pus bazele unui ONG prin care vrea să promoveze acest lucru.

Persoanele cu diabet sunt mai vulnerabile și au un risc mai mare de complicații și deces în cazul infectării cu virusul SARS-Cov-2, acestea având, de regulă, imunitate mai scăzută. Sportul este modul prin care persoanele care au această boală își pot crește imunitatea, iar Alin Voinescu tocmai astea vrea să facă. Să convingă tot mai mulți oameni care au diabet să înceapă să facă sport.

Alin Voinescu este antrenor de fitness. Doar că o mare parte dintre clienții lui sunt cumva speciali. Alin a ales să lucreze mai mult cu persoane cu diabet și să promoveze sportul în rândul persoanelor care sunt afectate de această boală.

Alin Voinescu

De la copii și tineri, la oameni maturi cu diabet zaharat de tip 1, până la persoane cu diabet de tip 2, Alin și-a propus ca o mare parte din activitatea lui profesională să fie dedicată lucrului cu acești oameni, dar și unor campanii de educare prin ONG-ul pe care l-a inițiat.

Alin Voinescu a pus bazele unui ONG prin care vrea să promoveze beneficiile sportului în rândul persoanelor cu diabet și despre asta am povestit și noi cu el.

Alin Voinescu

Alin, ce înseamnă diabet de tip 1 și care este povestea ta cu această boală?

Din punctul meu de vedere, diabetul de tip 1 poate fi cel mai bun prieten sau cea mai grea povară, totul depinzând doar de noi cum îl privim. Relația mea cu glucometrul şi insulina a început la vârsta de 4 ani, ceea ce a fost un șoc mai mare pentru părinții mei decât pentru mine.

La început, știam doar că de câteva ori pe zi trebuie să-mi măsor glicemia și după fiecare masă să merg la mama să-mi facǎ bolusul de insulină necesar. Cu timpul, am început să-mi dau seama că diabetul m-a ajutat să-mi cunosc mult mai bine organismul, să înțeleg compoziția și modificările pe care fiecare aliment le produce, dar cel mai important lucru pe care am reușit să-l realizez este că pot să „fac rai din ce am”.

Cea mai grea parte a acestei afecțiuni este acceptarea ei, iar pentru a reuși să o acceptăm e nevoie ca atât pacientul, cât și apropiații lui să aibă o educație corectă și o gândire deschisă despre diabet. Din acest motiv sunt foarte bucuros să văd că, în ultimul timp, tot mai mulți medici diabetologi și specialiști sunt deschiși să sprijine pacientul să-și depășească temerile, nu să se ferească de ele.

De când ai început să faci sport?

Primul contact cu sportul l-am avut la vârsta de 5 ani, când am început să joc fotbal. Pot spune că a fost dragoste la prima vedere între mine și sport, fapt pentru care am jucat fotbal 10 ani, timp în care m-am înscris la înot și tenis pentru încă 4 ani.

Toate aceste sporturi le practic și astăzi ca hobby, dar cel mai atras am fost de partea de fitness, de aceea am fǎcut un curs de personal trainer în fitness, iar cu orice oportunitate pe care o am încerc să aprofundez acest domeniu.

Alin Voinescu

Cum te ajută background-ul tău de farmacist și faptul că ai diabet în relația cu cei care vin la tine şi vor să facă sport?

Hmm… cred că profesia de farmacist îmbinată cu relația strânsă pe care o am cu penurile de insulină sunt două elemente care se combină perfect și o să explic și de ce.

Farmacia m-a ajutat să pot privi pacientul din postura celui care tratează, în sensul în care oamenii cu afecțiuni cronice care vin în farmacie sunt îngândurați și ușor dezamăgiți de povara lor, speranța la ceva bun lipsind de la majoritatea pacienților, ceea ce m-a făcut să mă gândesc mai mult la cum aș putea să redau un sentiment real și credibil de „o să fie bine”. Răspunsul la acest gând eram de fapt chiar eu, mai exact afecțiunea pe care o am și anume diabetul zaharat de tip 1, care este lângă mine de 22 de ani.

Această îmbinare a profesiei cu afecțiunea, împreună cu dorința de a vedea omul într-o stare psihică și fizică cât mai bună, mă ajută să înțeleg că fiecare om este diferit și fiecare are felul lui de a face lucrurile, iar dacă este ajutat să le facă corect, dar în felul lui, vor apărea rezultate uimitoare. De aceea cred că am reușit să-mi demonstrez că normalul este relativ și fiecare om are dreptul să fie versiunea sa de normal.

Alin Voinescu

Ce este proiectul Glucofight Academy?

Acest proiect are la bază dorința mea de a arăta tuturor că indiferent de condiția pe care o avem, putem să ne depășim limitele, limite și bariere pe care de multe ori chiar noi ni le punem.

Am plecat de la propria experiență şi de la faptul că viața unui copil sau tânăr cu diabet nu este deloc simplă. Și nici a familiei sau a celor apropiați. De la nevoia unei comunități și a unor metode sau căi de a educa și de a oferi sprijin, am hotărât să existe și un ONG care să facă acest gen de proiecte.

În același timp, educația în materie de nutriție și stil de viață este o chestiune care se adresează tuturor oamenilor. La Glucofight avem o latură foarte practică – sportul şi alta, poate tot practică, dar care are nevoie și de alte resurse – educația. Prin acest proiect, îmi doresc să formăm o comunitate care înțelege importanța sportului și a nutriției pentru sănătatea ei.

Cât de important este sportul pentru o persoană cu diabet?

Din punctul meu de vedere, cele mai importante plusuri pe care le aduce sportul atât unei persoane cu diabet, cât şi oricărui om cu sau fără afecțiuni sunt de departe starea de bine la nivelul psihicului și nivelul ridicat de încredere în sine.

Spun acest lucru deoarece, de multe ori, noi suntem cei care ne facem rău singuri, prin gândurile negative și barierele pe care ni le impunem. Pe lângă aceste plusuri esențiale pe care le văd eu, sportul ajută la scăderea rezistenței la insulină, lucru benefic pentru pacienții cu diabet.

Ce le transmiți celor care suferă de boli cronice sau de alte afecțiuni și au rețineri în a face sport, deși medicii le recomandă mișcarea?

Știu că apariția fricii de a face sport la pacienții cu boli cronice este într-o oarecare măsură normală, dar cred că trebuie să ne oferim șansa de a face sport pentru că modul cel mai ușor de a ne învinge temerile este să facem exact ceea ce ne este teamă. Or, în cazul de față vorbim despre o teamă nefondată, atâta timp cât personalul de specialitate recomandă mișcarea și sportul.

Ceea ce vreau să transmit este că sportul, mai ales dacă este recomandat, DOAR bine poate să facă și trebuie să reușim să ne depășim barierele pe care ni le punem pentru a înțelege calitatea bună a vieții pe care o redă sportul, atât fizic, cât și psihic.

Alin Voinescu

Ce este Glucofight Academy

Glucofight Academy s-a născut dintr-un vis și o nevoie. Visul lui Alin Voinescu de a arăta că viața cu diabet poate fi…normală. Și nevoia persoanelor cu diabet de a face sport, dar și de a li se înțelege condiția medicală.

Mai mult decat atât, prin ONG-ul Glucofight Academy ne propunem să desfășurăm campanii de educare atât pentru pacienții deja diagnosticați cu diabet de tip 1 și de tip 2, cât și pentru toate persoanele care printr-o viață mai sănătoasă ar putea evita apariția diabetului de tip 2 și a altor boli cronice.

Despre diabet

Date: În acest moment în lume există peste 463 de milioane de persoane care trăiesc cu diabet (adică 1 din 11 adulți). Iar 3 din 4 diabetici au vârsta între 20 și 64 de ani, în timp ce peste 1,1 milioane de copii între 0 și 20 de ani au diabet. Peste 25 de ani se estimează că vor fi 700 milioane de persoane cu diabet în întreaga lume.

Diabetul are efecte atât la nivel individual, cât și local sau global, peste 4 milioane de persoane mor anual din cauza acestei boli. În România există peste 1 milion și jumătate de persoane cu diabet.

Pentru a nu rata nimic din ceea ce postăm urmărește FitnessMag.ro pe FacebookInstagram și YouTube!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.