A treia ediție a Campionatului Național de Ciclism în Tandem se desfășoară la Cluj

0
86
Campionatul Național de Ciclism în Tandem

Cu ocazia zilei mondiale a mobilității persoanelor cu deficiențe de vedere, Clubul Sportiv Tandem Arena și Clubul Sportiv Clujul Pedalează organizează a treia ediție a Campionatului Național de Ciclism în Tandem.

Competiția se va desfășura pe 13 octombrie, de la ora 10.00, la Cluj-Napoca. Lipsa oportunităților de practicare a sportului ca activitate recreativă și de performanță în rândul tinerilor cu deficiențe de vedere, a determinat Clubul Sportiv Tandem Arena, inițiator al proiectului Tandem BikeFland să găsească și să ofere acestora prilejul de a concura la o nouă competiție de ciclism în tandem.

Proiectul Tandem BikeFland este finanţat prin programul „În stare de bine”, susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Coordonatorul Tandem BikeFland este Florin Georgescu, care a pedalat, în tandem cu un prieten până la Londra, cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2012. Parteneri, Primăria municipiului Cluj-Napoca și Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități.

Campionatul Național de Ciclism în Tandem

La Campionatul Național de Ciclism în Tandem vor participa 30 de echipaje mixte – pilot văzător, copilot nevăzător sau slab văzător, care provin de la școlile pentru deficienții de vedere din toată țara, dar și echipaje provenite de la Asociația Pontes din Cluj. Piloții bicicletelor tandem sunt persoane recrutate din școlile de nevăzători, dar și voluntari.

”Organizarea Campionatului National de Ciclism în Tandem este o acțiune firească, după ce, în luna august, am organizat prima școală de vară de ciclism în tandem din România. Este firesc să continuăm să construim momente și contexte în care să aducem împreună persoane cu dizabilități, în special cu deficiențe de vedere, și persoane valide. Știm cât de utile sunt aceste întâlniri pentru ambele categorii de persoane, știm că tinerii și copiii cu deficiențe de vedere apreciază și se bucură de mersul pe bicicleta tandem, iar acest campionat este o dovadă că sportul este un ingredient perfect pentru incluziune”, afirmă Florin Georgescu, Președintele Clubului Sportiv Tandem Arena.

Competiția se adresează cu precădere echipajelor mixte menționate, dar și celor care își doresc să experimenteze pedalatul în tandem alături de prieteni. Înscrierile se pot face pe site-ul clubului sportiv Clujul Pedalează.

”Suntem foarte apropiați de Liceul Special pentru Deficienții de vedere Cluj Napoca, iar când ne-a contactat Florin de la Asociația Tandem Arena, mi-am dat seama ce oportunitate imensă avem să organizăm un campionat al firescului, al normalului, al incluziunii și aceptării. Suntem conștienți că sunt încă multe lucruri de făcut, dar știm că fiecare pas ne face mai înțelegători și mai buni unii cu alții, indiferent de condiții. Campionatul Național de Ciclism în Tandem este o întrupare a firescului de care avem atâta nevoie”, a declarat Levente Kertesz, Președintele Clubului Sportiv Clujul Pedalează.

În urma implementării tuturor etapelor din proiectul Tandem BikeFland – achiziționarea și livrarea bicicletelor tandem și a echipamentului sportiv, organizarea scolii de vară în tandem și a Campionatului național de ciclism în tandem, peste 300 de elevi cu deficiențe de vedere, cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, din școlile și liceele speciale din România, vor dobândi cunoștințele necesare pentru o viață activă.

Atât profesorii de sport, cât și voluntarii și-au asumat responsabilitatea să folosească bicicletele tandem primite de școlile vizate în cadrul proiectului, în activități sportive sau de relaxare, care să înlesnească o interacțiune firească între persoanele cu deficiențe de vedere și comunitățile lor de proximitate.

Despre Clubul Sportiv Tandem Arena

Clubul Sportiv Tandem Arena a fost înființat în anul 2013, cu scopul de a oferi oportunitatea persoanelor cu dizabilități de a practica activități spotive paralimpice. În cei 5 ani de activitate, Tandem Arena a organizat proiecte precum Sportul pentru toți, School Bikes și Campionatul Național de Tandemuri, cu precădere pentru practicarea pedalatului în tandem și a înotului, cu impact în rândul populatiei cu deficiențe de vedere.

Scopul Clubului Tandem Arena pentru următorii ani este identificarea și pregătirea a cel puțin 2 echipaje de ciclism în tandem, pentru participarea la competițiile premergătoare Jocurilor Paralimpice din anul 2020 de la Tokyo și participarea la această competiție.

Citește și: S-a deschis deschis primul centru de terapie prin sport pentru copiii cu nevoi speciale din România

Urmărește FitnessMag.ro pe Facebook și Instagram

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.